Otvorena humanitarna izložba prokromskih figura Darka Oreba Šipana

U petak, 30. 08. 2013. u 21 sat u galeriji Centra za kulturu Vela Luka otvorena je humanitarna izložba prokromskih figura gosp. Darka Oreba Šipana. Izložba nosi naziv "Ditinjstvo za ditinjstvo", a na izložbi su prezentirane 22 figurice inspirirane autorovim djetinjstvom, svakodnevnim životom u Veloj Luci i maritimnom tematikom. Izložba je prodajnog karaktera i sav prihod od prodaje radova namijenjen je Udruzi roditelja djece s posebnim potrebama "Cvitić".

Brojnu publiku u ime Centra za kulturu pozdravila je prof. Ivana Prižmić, a izložbu je otvorila prof. Rada Dragojević Ćosović koja je u prigodnom govoru istaknula važnu ulogu pojedinca u zajednici u kojoj živi i djeluje i  osvrnula se na autorov opus i uspješnu suradnju Centra za kulturu Vela Luka i Udruge "Cvitić". Publiku su pozdravile i gđa. Jasna Žuvela, predsjednica udruge "Cvitić" i prof. Jelena Padovan , djelatnica udruge. Na kraju se prisutnima obratio i gosp. Darko Oreb Šipan.

Izložba ostaje otvorena do 6. 09. 2013.

Veselimo se Vašem dolasku!


Iz kataloga izložbe:

Najnoviji radovi Darka Oreba Šipana nastali su na cruiseru "Splendida" u brodskoj radioni, gdje bi se Darko nakon radnog vremena prepustio izradi prokromskih figura.
Koristivši ostatke materijala, Darko je napravio dvadesetak figurica inspiriranih djetinjstvom i svakodnevnim životom u Veloj Luci i izrađujući ih, postale su mu duhovna i materijalna veza s domom, obitelji i prijateljima.
Od prokromskog lima i prokromskih vijaka kreirao je Darko  pojednostavljene figure okrugle glave, valjkastog trupa i udova koji, iako nastali u drugom mediju, podsjećaju na likove na semaforu i ikone prometne i turističke signalizacije. Ženski likovi razlikuju se od muških naglašenim grudima, a figure variraju u dimenzijama, radnjama koje obavljaju i položaju tijela.
Nazivi radova su opisni i doslovno prenose sadržaj djela. To su naslovi: "Svak nosi svoj križ", "Halić na djelu", "Spiče lovi na teću", "Marina iz  Alfe", "Ja i Baba na klupi ispod Radovana" itd.
Iako su ove figure bez portretnih karakteristika i razlikuju se međusobno tek naznakama spola, prati ih šarolika ikonografija i čitav niz dodanih atributa kao elemenata individualnosti i raspoznavanja.
"Moj ćale u zoru" prikazuje očev lik s koficom, tećicom, vinom i kašetom s dvi polande. Trodjelnom kompozicijom "Baba i ja na klupi ispod Radovana" Darko se vraća u djetinjstvo i jednostavnim formama prikazuje suptilan odnos bake i unuka i njihovo ritualno sjedenje na klupi s pogledom na more.
Figurica "Moj raspjevani prijatelj" prikaz je prijatelja Vjeka s mikrofonom u pjevačkom zanosu itd.  Napravio je Darko i dubel s veslačima, majku s motornom pilom, našeg mještanina Amora u lovu na hobotnice, profesora Baltazara i čitav niz drugih figura koji će načinom izvedbe i nazivima zasigurno biti simpatični širokoj publici i ispuniti humanitarnu svrhu ove izložbe.
Ono što je bitno naglasiti je da Darko kroz ove figure prikazuje svoj život i da veliki dio sebe ovom izložbom nesebično poklanja drugima.