Pozivamo vas na izložbu "Pomorstvo Vele Luke"

pozivamo vas na izložbu "Pomorstvo Vele Luke", koja će se otvoriti 28.7. (četvrtak) u Centru za kulturu Vela Luka s početkom u 21,30.

Na izložbi će se prikazati povijesni presjek razvoja pomorstva od 19. st. do danas. Uz izvorne dokumente, brojne fotografije jedrenjaka, umjetničke slike, izložit će se brodske makete i predmeti iz svakodnevne uporabe pomoraca. Uz osvrt na početke male lučice koja je izgradnjom obale i višestrukim povećanjem broja stanovnika kroz 19. st. uistinu postala Vela Luka, izložba obrađuje istaknute brodovlasničke obitelji, raznolikost funkcija pojedinih brodova (od teretnjaka do hotela i diskoklubova), brodogradnju u Veloj Luci, povijest brodara Dalmatinska plovidba i nesretne sudbine brodova i mornara.


Iz kataloga izložbe:

Brod i Luka, i još k tome „Vela“, gotovo su sinonimi. Dva nerazdruživa, sudbinska pojma. Ukoliko im, a neophodno je, pridodamo i treći – otok, krug je zaključen. Ne i zatvoren, jer more njihova početna asocijacija, otvara i povezuje. Širi perspektive i na zabačenim otocima. I to upravo zahvaljujući brodu. Brodu koji preuzima naš teret, hrani, donosi nadu, koji je izraz naših čežnji. Naš parobrod Rex, mjesto puno čara i tajanstva. Da li je pretjerano reći da brod živi poput čovjeka, ako se rađa u njegovim rukama, ako živi s njim i za njega, ako ga prati sreća i zla kob? Da li je pretjerano reći da brod umire, ako ga povuku modre dubine ili ga raspetog razrežu na navozima? I što je uopće sa svim strahovima i radostima koje smo na njemu doživjeli i ostavili? Da li i one tonu, režu se ili izgaraju s brodom? Brod je čovjek i čovjek je brod. A more je Mordor, kojim se provlačimo i izbjegavamo zamke. Brod je put kojim moramo kročiti jer nas Magellane, gladne otkrića i uzbuđenja, vuku daljine. Brod je i sentiment, tuga. Jer to je najuzvišenije osjećanje, u kojem smo suočeni sami sa sobom, sami pred sobom, pred našim ponorima i neuspjesima. Tamo da putujem, tamo da tugujem...

Inicijativni odbor i Centar za kulturu Vela Luka