Donacija Bojane Švertasek Centru za kulturu Vela Luka

Nakon izložbe zagrebačke umjetnice korčulanskih korijena Bojane Švertasek  „Oblici, oblutci“  koja je prezentirana velolučkoj publici od 11. kolovoza do 9. rujna 2016. godine, umjetnica je jedan svoj rad poklonila  Centru za kulturu Vela Luka za umjetnički fundus galerije.

Djelo kojeg je ova renomirana hrvatska umjetnica poklonila izrađeno je od keramike i stakla, nosi naziv „Samo kratki ljetni pljusak“, a nastalo je 1994. godine te pripada autoričinom tzv. Mediteranskom ciklusu.

Djela iz ovog ciklusa nadahnuta su Korčulom, njezinim krajolikom sa škrapama i šljunčanim žalima, i prirodnim procesima kao što su suša, očekivanje kiše, ljetni pljusak itd.
Djela iz Mediteranskog ciklusa bila su ovog ljeta u Veloj Luci prezentirana zajedno s djelima  iz serije Moji ljudi, ciklusima Kap po kap, Piljci, Kutije  te premijerno prikazanim djelima iz najnovijeg ciklusa Žedna ljeta i drugih, objedninjenih zajedničkim nazivom izložbe „Oblici, oblutci ...“.

Sam naziv izložbe, kako je istaknula kustosica izložbe muzejska savjetnica Jadranka Vinterhalter, upućivao je  na srž umjetničinog interesa, a to je forma skulpture,to su organski, obli i ovalni oblici koji asociraju na zrele plodove i oblutke, ističući  povezanost sa mediteranskim podnebljem.

Izložba Bojane Švertasek bila je sjajna prilika da se velolučka publika, inače srasla s keramičkim artefaktima prapovijesnog lokaliteta Vela spila, sretne sa suvremenim djelima nastalih u drevnoj tehnici ručno oblikovane gline koja kroz proces pečenja prelazi  u forme toplih zemljanih tonova, površina najčešće grubih, rustičnih, pokadšto ispresjecanih raspuklinama.
Donacija Bojane Švertasek Centru za kulturu Vela Luka vrijedan je doprinos umjetničkom fundusu ove ustanove kojom se nastavlja višegodišnja tradicija da autori koji izlažu u galeriji Centra za kulturu Vela Luka ustanovi ostave jedan ili više svojih radova. Posljednjih petnaestak godina  brojni renomirani hrvatski , ali i strani autori poput Dalibora Martinisa, Antuna Maračića, Ivana Kožarića, Darka Fritza, Tomislava Premerla, Borisa Cvjetanovića, Marijana Crtalića, Marije Grazio, Ane Elizabet, Nikole Skokandića, Nine Czegledy, Marcusa Neustettera i drugih ostavili su svoje radove velolučkom Centru za kulturu i temelj su zbirke suvremene umjetnosti.

FOTO GALERIJA



Ispis   E-mail