Održana manifestacija "Proljeće s Vučetićem"

U utorak, 21. ožujka u organizaciji Narodne knjižnice „Šime Vučetić“ i Centra za kulturu Vela Luka, osmu godinu zaredom, održana je manifestacija „Proljeće s Vučetićem“. Ove godine obilježena je 114. godišnjica rođenja Šime Vučetića nagrađivanog akademika, esejista, pjesnika, književnog povjesničara i kritičara rođenog u Veloj Luci. 

Događaj je započeo u poslijepodnevnim satima kada je načelnica Općine Vela Luka Katarina Gugić postavila vijenac uz spomen ploču na rodnoj kući i grobu Šime Vučetića.

Program je nastavljen u Osnovnoj školi Vela Luka gdje je predstavljena monografija „Svjetionički libar mali" autora Vedrana Trgovčića. Monografiju je predstavio dr. sc. Dinko Radić. Ova atraktivna i obimna knjiga plod je 20 godina istraživanja svjetionika te više od 15 godina pretraživanja državnih arhiva Hrvatske, Italije i Austrije.Osim obilaska arhiva autor i njegova ekipa napravili su više od 1.200 intervjua s bivšim svjetioničarima i njihovim potomcima. Monografija je objavljena je na hrvatskom i engleskom jeziku, a uskoro se očekuje i prijevod na talijanski. Svoja sjećanja i doživljaje iz života na svjetioniku ispričao je Jadranko Oreb. On je najprije kao sin svjetioničara, a nakon toga i sam kao svjetioničar sa 17 g., nekoliko godina proveo radeći i živeći na Palagruži.

 

 

 


Ispis   E-mail