OTVORENA IZLOŽBA JOHNA KLANFARA „PSIHOLOŠKI NEMIR IZMEĐU DVA SVIJETA“

U petak , 5. 06. 2015. u 20 sati u galeriji Centra za kulturu Vela Luka otvorena je izložba slika umjetnika  Johna Klanfara, autora koji duži niz godina živi i stvara na Prižbi na otoku Korčuli.

Izložba nosi naziv „Psihološki nemir između dva svijeta“, a na njoj su prezentirana 24 umjetnikova djela rađena u tehnici akrilika, dimenzija 55x77cm, a nastala u periodu od 2011. do 2015. godine. Izložbu je organizirala i postavila voditeljica galerije Centra za kulturu Vela Luka Rada Dragojević Ćosović koja je i vodila program otvorenja izložbe, a izložbu je otvorio Tonči Padovan, ravnatelj Osnovne škole Blato, ljubitelj likovne umjetnosti i poznavatelj likovnog opusa Johna Klanfara.
Izložena djela Johna Klanfara karakterizira intenzivan kolorit i neobične kompozicije na kojima autor kombinira arhitekturu i krajolik otoka Korčule s motivima australskog podmorja.
John Klanfar je rođen 1961. godine u Rijeci. S petnaest godina preselio se u Sydney, Australija. U Australiji je stekao umjetničku naobrazbu studirajući u klasi profesora i umjetnika Bretta Whiteleya.
Nakon studija na  „Western Univerity“ upisuje „N.S.W. Univerity“ gdje je diplomirao psihologiju. Od 1987. godine izlaže samostalno i na skupnim izložbama.
U Hrvatsku se vraća 2000. godine. Živi i stvara na otoku Korčuli na Prižbi. U Veloj Luci je do sada dva puta izlagao na skupnim izložbama lokalnih umjetnika povodom Valentinova.
Izložba ostaje otvorena do 19. 06. 2015. i može se pogledati radnim danom od 8-15 sati.

Iz popratnog teksta Tončija Padovana povodom izložbe Johna Klanfara u Veloj Luci:
„Dobar duh i ogromna energija čiste i iskrene dobrote i prijateljstva koja izvire iz  Ivice Johna Klanfara može sanjati  i zna sanjati samo ljepotu isprepletenu tisućama nijansi, motiva, strukturalnih i amorfnih simbola,  povijesnih relikta, biblijskih simbola, arhitektonskog, povijesnog i duhovnog bogatstva.
Ivičin san samo njemu svojstven nije sebičan  introventirani san, već san koji poziva pridružiti mu se i zaploviti, snom broditi, graditi, vjerovati, čuvati i voljeti ...
U ovaj san  krenut ćemo vođeni  iskrenom i  nepatvorenom ljubavi spram baštini  i tisućljetnom i uljudbenom  nasljeđu. 
U ovaj san krećemo  dušom  i toplinom  dječaka s  hrvatskog primorja  i njegovog stoljetnog kulturnog nasljeđa.
U ovaj san krećemo otvorenim  plavim očima dječaka kojem horizont  nasuprot  Crikvenice  otvara i zatvara  otok Krk, Vrbnik  i Baška  svojim stoljetnim  glagoljaštvom.
Iz  takovih korijena  izvire John Klanfar koji svoj put nastavlja u  Australiji i usvaja znanja i vještine iz umjetnosti i psihologije na prestižnim  australskim  učilištima.
Poznavati i biti dijelom  umjetničkog kruga  koje je obilježio australsku umjetnost,  učiti  i surađivati od Bretta Whiteleya  ogromno je bogatstvo i  nemjerljiva referenca.

John Klanfar  neprimjetno i  samozatajno slika i stvara u prostoru Blata, Prižbe duboko senzibilno povezan s baštinom  koju na sebi originalan i svojstven način  iznosi pred  likovnu publiku.
John  je nesumljivo  vrsni  poznavatelj tehnike slikanja, kao i  vrstan u crtežu. Njegov je crtež detaljan odmjeren i blag, s toliko  privlačne mekoće. Njegove arhitektonske perspektive  pročišćene do detalja, razgolićene  svake suvišne simbolike odlična su podloga i motiv za san u prostoru zadatoga.   Sanjamo li  među zvijezdama ili u morskim dubinama.  Sanjamo li okruženi vijencem cvijeća ili školjaka, morskih  bića  ili mozaika i rastera svakodnevnice koje autor s tolikom ljubavlju i detaljnošću zahvaća  mi jednostavno  plovimo, brodimo, letimo ili lebdimo  u snu optimizma punog ljubavi, prozračnosti  i  ljepote.“.

FOTOGALERIJA


 


CZK


Ispis   E-mail