Otvorena izložba "Čudesan svijet latica“ umjetnice Marije Igaly

Izložba „Čudesan svijet latica“ zagrebačke umjetnice Marije Igaly jučer je otvorena u galeriji Centra za kulturu Vela Luka. Izložbu su organizirali Narodna knjižnica „Šime Vučetić“ i Centar za kulturu Vela Luka.

Program je vodila Rada Dragojević Ćosović, voditeljica galerije velolučkog Centra za kulturu, a publici se obratila i Anita Borovina, voditeljica Narodne knjižnice „Šime Vučetić“ te Dinko Radić, ravnatelj Centra za kulturu Vela Luka koji su djela Marije Igaly usporedili s vilinskim bićima iz bajki. -U ovoj umjetnosti nema plana, ne možete krenuti raditi neki ciljani motiv jer svaka nova latica, svaki novi element daje novu ideju i to je stvaralački krimić do samoga kraja što ovoj tehnici daje originalnost i draž - pojasnila je Igaly, ujedno i osnivaćica tehnike toMago. 

- Radionica tehnike toMago održana je u ponedjeljak u Narodnoj knjižnici „Šime Vučetić“. Sudjelovalo je desetak osoba iz našeg mjesta koji su se upoznali s ovom jedinstvenom tehnikom, a radovi nastali na radionici također su prezentirani na izložbi - naglasila je Borovina.

ToMago je otisnuta slika minijaturnog cvjetnog kolaža, inovativna umjetnička  tehnika stvaranja likovnog djela od prirodnih elemenata, odnosno latica cvjetova i raznih biljki.

Ta je tehnika registrirana pri Zavodu za intelektualno vlasništvo Republike Hrvatske, a predstavlja mogućnost otiskivanja slika napravljenih od prešanih latica cvijeća. Slika se slaže na podlogu i spremna je za otiskivanje. Na nju se obično stavlja prozirno staklo, a kasnije može naći mjesto u regalu ili na zidu prostorije. Latice, koje su osnovni materijal, kidaju se, prešaju i suše, a nakon toga spremne su za autorovu kreaciju zamišljenu po osobnim impresijama. Koristeći samo pincetu, krhke osušene latice cvijeća se slažu na tkaninu i nakon završetka, slika se prekrije staklom.

Ovu tehniku izmislila je prije 30 godina Marija Igaly koja je po profesiji defektolog. Članica je Likovne udruge "Grupa 69" iz Zagreba, a od 1986. članica je i Međunarodne udruge profesionalnih likovnih umjetnika. Za svoj rad dobila je mnoga priznanja, a za tehniku toMago koju je registrirala 1999. godine na Internacionalnoj izložbi inovacija u Ženevi dobila je srebrnu, a na svjetskom salonu inovacija u Bruxellesu brončanu medalju.

Igaly ističe kako je toMago opuštajući, vrlo zanimljiv i do samog završetka djela neizvjestan način stvaralaštva. Umjetnica je tehniku nazvala po početnim slogovima imena svoga supruga Toše, njenog imena, i imena njenog sina Gorana.

Igaly je imala radionice svoje jedinstvene tehnike diljem Hrvatske, od Zagreba, Opatije, Topuskog, Crikvenice, Virovitice do Daruvara, Slavonije i Vele Luke.

Izložba ostaje otvorena do 14. travnja Centru za kulturu Vela Luka.


 Tekst: Dina Cahun


Ispis   E-mail