Otvorena izložba skulptura umjetnika Miljenka Surjana

 Izložba skulptura veloluškog umjetnika Miljenka Surjana otvorena je u petak, 25. srpnja u galeriji Centra za kulturu Vela Luka. Na izložbi je prezentirano pedesetak skulptura nastalih u vremenskom rasponu od preko četrdeset godina. Izložbu je otvorila voditeljica galerije Centra za kulturu Rada Dragojević Ćosović, a na otvorenju je pjevala mješovita klapa Folklornog društva „Kumpanija“.

 

Miljenko Surjan uglavnom izrađuje skulpture u drvu, a okušao se i u drugim materijalima (gips, kamen). Najčešći motiv njegovih skulptura je ljudski lik. Ponekad prikazuje muški torzo, ponekad lik žene ili pak izrađuje dječje portrete. Posljednjih godina javljaju se i drugi motivi, a posebno se ističe serija drvenih skulptura  „Čempresi“. Miljenko Surjan jedan je od najproduktivnijih velolučkih umjetnika. Uz kiparstvo se bavi i slikarstvom i predsjednik je Udruge  "Likovno stvaralaštvo Vele Luke".

- Od njegovih ranih radova do danas, on stvarnost, onakvu kakvu je on vidi i osjeća, nikad ne transkribira niti prevodi, i uvijek ima isti prepoznatljivi autorski rukopis. I onda kad kleše figuraciju, i onda kad dotaknut erosom prenosi svoj doživljaj u mramor, i onda kad u drvene valove smješta staklena jedra miješajući materijale u svojoj kiparskoj priči, Mili nikad ne manipulira. Njegove skulpture su izraz njegove istine, njegovih viđenja i osjećanja. One stižu iz utrobe za koju Velolučani, ne bez razloga kažu „život“ - napisala je novinarka Silvija Luks Kalogjera u katalogu izložbe. Izložba ostaje otvorena do 6. kolovoza.

Izvor: Dubrovački.hr


Ispis   E-mail