Noć Muzeja 2018; Muzeji i Sport

Hrvatsko muzejsko društvo u suradnji s brojnim hrvatskim muzejima i drugim baštinskim institucijama, u petak 26. siječnja 2018. godine, od 18.00 do 01. sat po trinaesti put, organizira manifestaciju Noć muzeja.
Okvirna tema ovogodišnje NOĆI MUZEJA je Muzeji i sport.

Naglasak manifestacije stavljen je na sagledavanja postojećih i stvaranju novih zbirki i muzeja na temu sporta, poticanju lokalnih inicijativa na očuvanju i usporednom vrednovanju sporta, u svim njegovim pojavnim oblicima, te stvaranju ozračja osjetljivosti na sport kao kulturološku vrijednost i njegovu prisutnost u raznolikim oblicima društvenog i individualnog stvaralaštva, te na aktivnom uključivanju posjetitelja u aktivnosti muzeja i stvaranju nove muzejske publike.
Sport, prema opće prihvaćenim definicijama,  je skupni pojam tjelovježbene aktivnosti u kojima dominira natjecateljski duh; njegovanje tjelesnih svojstva i sposobnosti, njihovo provjeravanje i unapređivanje putem igre, borbe i natjecanja. Sport je popularna i raširena društvena pojava, sastavni dio kulture suvremenog društva.
Centar za kulturu Vela Luka već je godinama uključen u manifestaciju Noć muzeja, a u skladu s ovogodišnjom temom organizira izložbu fotografija Željka Budimira Keka  „Sestre Jurković-Veslima do zvijezda“.
Željko Budimir Keko je rođen 5.8.1972. godine u Trebinju, a trenutno živi, radi i stvara na relaciji Trebinje - Dubrovnik - Vela Luka. Fotografijom se bavi duži niz godina i iza sebe ima niz samostalnih i skupnih izložbi od Miamija do Sarajeva, Göteborga i Vele Luke.
Ovo je njegova treća samostalna izložba u Veloj Luci, a fotografije prezentirane na izložbi objedinjene naslovom „Sestre Jurković - Veslima do zvijezda“ nastale su u Veloj Luci 2015. i 2017. i u Blatu 2017. godine. Fotografije su nastale njegovom fascinacijom uspjesima, treninzima i odricanjima sestara Ivane i Josipe Jurković, vrhunskih velolučkih i hrvatskih sportašica kojim je i posvećena ova izložba.

Ivana i Josipa Jurković
Ivana i Josipa Jurković rođene su 13. 10. 1999. godine u Dubrovniku. Veslanjem su se počele baviti 2011. godine kao učenice petog razreda Osnovne škole Vela Luka. Kao članice Veslačkog kluba „Ošjak“ iz Vele Luke na prvoj svojoj regati u Splitu osvojile su broncu, na drugoj regati srebro, nakon toga slijedilo je zlato i od tada do danas imaju sveukupno 200 medalja.
Na svom prvom Državnom natjecanju Republike Hrvatske 2011. godine Josipa Jurković osvojila je zlato u samcu, a Ivana Jurković zajedno s Majom Petković tada u dublu osvojila je također zlato. Ovaj veliki uspjeh bio je rezultat napornih treniranja punih sedam mjeseci. Zlatna odličja nastavila su se nizati, a sestre Jurković s veslanjem su nastavile u dublu i osvojile su naslov državnih prvakinja Republike Hrvatske; do danas Josipa 11, a Ivana 10 naslova.
2017. godine zajedno s članicama Veslačkog kluba „Trešnjevka“ iz Zagreba Izabelom Krakić i Brunom Milinović postale su europske juniorske prvakinje u četvercu bez u njemačkom Krefeldu i svjetske juniorske prvakinje u četvercu bez u Trakaiju u Litvi.
Dva mjeseca nakon svjetskog natjecanja, zajedno sa starijom ženskom ekipom do 23 godine na europskom prvenstvu u Poljskoj postale su najmlađe viceprvakinje osvojivši srebro zlatnog sjaja.
Tri razreda gimnazije pohađale su u Srednjoj školi Vela Luka, a trenutno su u Zagrebu gdje pohađaju četvrti razred Športske gimnazije i treniraju u Veslačkom klubu „Trešnjevka“. Cilj im je nastupiti na Olimpijskim igrama. Ciklus za Tokio 2020. je već započeo i ove sjajne sportašice i Velolučanke dat će sve od sebe da im se želja ostvari, a spremaju se punom parom.


Ispis   E-mail