Cjenjeni posjetitelji u navedenim kategorijama možete pročitati naše najnovije vijesti.


Deprecated: Non-static method JSite::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/czkvlhr/public_html/templates/gk_publisher/lib/framework/helper.layout.php on line 109

Deprecated: Non-static method JApplication::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/czkvlhr/public_html/includes/application.php on line 595

Deprecated: Non-static method JSite::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/czkvlhr/public_html/templates/gk_publisher/lib/framework/helper.layout.php on line 109

Deprecated: Non-static method JApplication::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/czkvlhr/public_html/includes/application.php on line 595

Povodom Međunarodnog dana muzeja pozivamo Vas na otvorenje izložbe Roberta Andrejaša

Čast nam je pozvati Vas povodom Međunarodnog dana muzeja na otvorenje izložbe "Šibenska priča Roberta Andrejaša" u srijedu, 18.05.2016. u 20 sati u galeriji Centra za kulturu Vela Luka.
Izložba ostaje otvorena do 2.006.2016.
Veselimo se Vašim dolasku!


ČUDESNA ŠIBENSKA PRIČA

Opčinjen je majstor umjetničke fotografije Robert Andrejaš Šibenikom. A  kako  i ne  bi bio. čudesni  svjetovi portuna,  volata, tvrdava,  hridi, morskog žala, balkona, pjaceta, terasa redaju se kao strukture svaka ponaosob  za  sebe,   a  u  suštini  cjelina  nečega  -   Grada  podno Šubićevca.

Među 150  fotografija nastalih od 2005. do 2012. godine teško je istaći jednu,  pa čak  i čitav ciklus.  Ali  tu  su  prije  svega, na svakoj fotografiji, prisutne šibenske  bonace koje smiruju,  koje miluju more, hridi  i  kamen.  A  mir  na  crno  bijelim  fotografijama  je  upotpunjen muzikom Gislea Martensa Meyera. Zbog toga  je i ova  izložba umjetnička atrakcija posebne vrste. Autor istražuje odnos fotografije i muzike. Kroz taj odnos su zapravo oslikane riječi koje izgovara umjetnikov foto aparat. Sinergija dvaju urnjetničkih rodova fotografije i muzike, i dva umjetnička znaka rastera i note nadahnjuje se šibenskim nestvarnim prizorima.

Fotografije o Šibeniku Roberta Andrejaša govore dovoljno  same  za sebe.

Autor   je  svojim  fotoaparatom  dokumentirao  sve  o  Šibeniku.  Kroz njega  i  preko  njega  ovaj  Grad  živi  i  u  udaljenim  prostorima.  Dah šibenskih  motiva  nije samo  fotografiran     uhvaćen  u jednom  trenu titraja, već dugovoječno prenosi impresije. Ovom lzložom autor salje poruke o jednom Gradu i njegovim voltima i tvrdavama, o onome sto ga čini Gradom. A to je duša Grada koja kroz čudne  fotografske  vizure  mnogim detaljima  proviruje kroz prozore, vrata, otvore, ulice koje bilježi Andrejašev fotoaparat govoreći tišinom morske razigranosti. Čudesna   šibenska   priča   se   odvija   na   fotografijama kroz razdoblje  od  sedam  godina.  Prošlost  Šibenika,  čijih  nekih  detalja možda više i nema, jer se nisu mogli suprostaviti naletima graditeljske ekspanzije i čovjekovog neosjećaja za drage detalje, objekte i areale upravo zbog toga i proizvodi brigu za budućnost. Prikazana na fotografijama Roberta Andrejaša ova priča ima velikog utjecaja na naš svakodnevni život. Izložba  pokazuje  da  koliko  god  se  mislilo  da okolnosti  šamaraju, čovjek je uzrok svega što mu se događa, i dobrog i lošeg. A Šibeniku  se kroz Šibensku priču  Roberta Andrejaša desila mnogo dobra  strana tretiranja života u, ne tako davnom,   prošlorn i sadašnjem trenutku. Svojim smjelim, ekspresivnim i umirujućim umjetničkim izrazom autor izložbe ostavlja jako puno prostora za sadašnjost   i  budućnost   i  neke   nove  očaravajuce, fotoaparatom uhvaćene trenutke grada ispod Šubićevca.

Robert Andrejaš rođen je 1966. godine, magistar je umjetnosti iz područja produkcije, asistent za uže umjetničko područje “Produkcija” na Akademiji dramskih umjetnosti Univerziteta u Tuzli i producent za radijski i televizijski program Radio televizije Tuzlanskog kantona. Do danas je radio kao producent za kulturno-zabavni, informativno-politički i obrazovno-dokumentarni program, na ukupno 16 emisija.

Od 2003. godine stanovnik je grada Šibenika.

Prije zaposlenja u RTVTK je osnovao i 8 godina uspješno vodio privatno poduzeće "Variofoto d.o.o.“, te radio kao kamerman i šef kamermana u Televiziji Tuzla, urednik fotografije, ratni reporter i foto reporter u Hrvatskom glasniku, kamerman u Nezavisnoj televiziji FS-3, fotoreporter i ratni reporter u Neovisnom informativnom listu Front slobode te osnovao i tri godine do početka rata u bivšoj Jugoslaviji vodio profesionalni fotografski laboratorij. Kao snimatelj je radio za NDR i BBC, na izradi filmskog materijala za ukupno tri filma o ratnom i poratnom životu u BiH te na serijalu Smrt Jugoslavije.

Koautor je knjige, autor teksta i fotografije u autoriziranim poglavljima udžbenika “Mikroskopske i fotografske tehnike”, član autorske grupe edukativno-nastavnog CD-a “Radio i radijska produkcija – radijski izraz u uslovima globalizacije i tranzicije“, tehnički kourednik i član uređivačkog savjeta knjige „Nikola Marušić”.

Kao autor fotografije, naslovnice ili urednik fotografije sudjelovao je u kreiranju ukupno 49 knjiga i velikih kataloga iz područja teatrografije, likovnih umjetnosti i menadžmenta.

Autor je promotivnog filma “Tipični proizvodi u sjeveroistočnoj Bosni i Hercegovini“, direktor fotografije u igrano-dokumentarnom filmu “Autograph”,  redatelja Šemsudina Gegića, koscenarist i koproducent kratkog igranog filma “Stanje Duha”, redatelja Tarika Hodžića, autor kratkih dokumentarnih TV filmova “Kovač od Bosne” i “Graditelj saza” te filmski snimatelj na TV serijalu: “Smrt Jugoslavije”.

Nositelj je zvanja kandidat majstor umjetničke fotografije, dugogodišnji instruktor i predavač u Asocijaciji umjetničke fotografije BiH, te je 9 puta je samostalno izlagao u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, te skoro 100 puta na kolektivnim izložbama u BiH, Hrvatskoj, Srbiji, Belgiji, Luksemburgu, Andori, Kini, Njemačkoj i Turskoj.

Pokretač je prve BH galerije fotografije, “Galerije Foto-kino kluba Tuzla“, gdje je do danas producirao 15 samostalnih i kolektivnih izložbi autora iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Slovenije i Vijetnama, te  promociju knjige: “Gledališke uprizoritve Iva Andriča”, autora Srdjana Vukadinovića (2012).

Od pokretanja Festivala filma i fotografije mladih TK selektor je filma, i koproducent manifestacije, a producirao je izložbe i u Sloveniji, te drugim galerijama u Bosni i Hercegovini.

Kao autor je i producent projekta “Pri-Sli”, producirao je 9 predavanja, predavača iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije.

Autor je i producent projekta “TV salon fotografije”, kao zajedničkog projekta redakcije kulturno-zabavnog programa radiotelevizije Tuzlanskog Kantona i Foto-kino kluba Tuzla, u okviru kojega je postavljeno 30 izložbi autora iz Europe i Azije.

Producent je programa “Galerija fotografije”, u okviru kojega je organizirano više desetina izložbi gostujućih domaćih i stranih autora i klubova.