Poziv na otvorenje izložbe Lili Gluić "Sve moje tišine"

Povodom Dana opčine Vela Luka i blagdana sv. Josipa zadovoljstvo nam je pozvati Vas na otvorenje izložbe Lili Gluić "Sve moje tišine" u četvrtak, 17. 03. 2016. g. s početkom u 19 sati u galeriji Centra za kultru Vela Luka. Izložba ostaje otvorena do 31. 03. 2016. g. Veselimo se Vašem dolasku!

U središtu Splita u blizini hotela „Bellevue“ nalazi se galerija Lili Gluić gdje se mogu vidjeti njena djela većih i manjih formata izrađenih u tehnikama akrilik, akvarel  i ulje na kojima prevladavaju motivi iz svakodnevnog života našeg podneblja.

Najčešći motivi njenih slika su sakralna arhitektura i kamena stambena zdanja tipična za prostor Dalmacije, a isto tako često slika intimne pitoreskne uvale koje, nadahnuta djelima impresionista,  najčešće gradi pastoznim nanosima ljubičaste, zelene, žute i plave. Iako ih u njenom gradu ne nedostaje, Lili Gluić rijetko slika velebna zdanja i raskošne palače.

Njeni trajni motivi su minijaturne kamene crkvice najčešće na preslicu rasute po srednjodalmatinskim otocima i splitskoj okolici i skromna kamena stambena gradnja otvorenih zelenih škura sa šarenim cvijećem na prozorima.  Na njenim slikama javljaju se i mrtve prirode i genre scene s prizorima iz svakodnevnog gradskog ili otočnog života, a na njima likovi živo gestikuliraju ili se odmaraju, bave se pripremanjem ručka, kartanjem ili ribolovom. Nemoguće je ne primijetiti da se većina prizora na njenim slikama odvija na otvorenom na intenzivnom danjem svjetlu,  osim kada slika sakralne teme poput Bogorodice s Djetetom, Navještenja, Poklonstva Kraljeva, Razapetog Krista ili Posljednje Večere kada odabire zagasitije tonove, konture akcentuira zlatnom, a svjetlost na slikama postaje prigušenija.

U njenom opusu nalazimo i brojna likovna ostvarenja nastala u tehnici akvarela na kojima  brzim i sigurnim potezima, osim brojnih primjeraka bogate sredozemne flore, često prikazuje domaće životinje, neizostavne čovjekove suputnike poput mački koje se lijeno izležavaju na suncu, pse koji mirno čekaju zapovijed, znatiželjne koze koje proviruju iz ograđenih vrtova, svinje koje se zadovoljno hrane, kokoši koje lepeću krilima i tovare koji strpljivo nose breme. Na njenim akvarelima ljudi raspravljaju, mašu štapovima, kupuju na peškariji, dok se nad kaletama suši svježe oprana roba.

Osim talenta i intenzivnog rada, iza ovih djela stoji prije svega izvježbano oko studioznog promatrača koji dobro pozna  prostor u kojemu živi i djeluje, njegove čari, ljepotu, specifičnosti, ali i male ljudske slabosti i skrivene navike.

Dok je živjela u Holandiji i Švicarskoj i neko vrijeme u Kanadi, slobodno vrijeme iskorištavala je na upoznavanje s umjetničkim blagom pohranjenom u muzejima i galerijama i na likovnu edukaciju. Osim što je majka petero djece i brižna baka osmero unučadi, Lili je predana umjetnica i putnica, a njena posvećenost likovnosti odvela je ovu energičnu ženu na putovanja od Pariza do Buenos Airesa gdje je prezentirala svoje radove, a kroz njih svoju zemlju, svoj kraj i svoju kulturu te svima onima daleko od djedovine približila kroz slikarski medij tipičnu dalmatinsku arhitekturu, ljude i segmente iz njihovog svakodnevnog života.

Budući da Lili Gluić ima i velololučke korjene, u njenom opusu mogu se, pored motiva iz ostalih korčulanskih naselja, naći brojni motivi iz Vele Luke, najčešće crkvice, korteli-kamenom popločane uličice, uvale i bujna vegetacija otoka Korčule. Povodom Dana općine Vela Luka i blagdana sv. Josipa napravljen je izbor od tridesetak djela u tehnici akvarela i akrila koji će  predstavljati velolučke motive iz opusa Lili Gluić, a ujedno omogućiti barem djelomičan  pogled u likovne preokupacije ove splitske umjetnice.


Ispis   E-mail