Poziv na izložbu povodom Valentinova fotografa Željka Budimira Keka

U Centru za kulturu Vela Luka i ove godine se organizira izložba u povodu Valentinova, a ovogodišnji izlagač je fotograf Željko Budimir Keko, autor koji se velolučkoj publici predstavio u ljeto 2014. godine izložbom pod nazivom „Fotografija“. Izložba je privukla veliki broj lokalnog stanovništva, ali i domaćih i stranih gostiju i bila je među najposjećenijim izložbama održanim 2014. godine u Centru za kulturu Vela Luka.

Budući da je fotograf Željko Budimir Keko autor velike produktivnosti i različitih interesa, u njegovom fotografskom opusu, pored niza raznorodnih motiva, našlo se dvadesetak zanimljivih fotografija čiji je zajednički nazivnik LJUBAV i koje zajedno tvore cjelinu koja bi se najbolje mogla predstaviti u povodu Valentinova koji se izložbama, večerima poezije i sličnim događanjima već nekoliko godina obilježava u Centru za kulturu Vela Luka i nailazi na dobar odaziv publike. Tragajući za nazivom izložbe nametnuo se najjednostavniji naziv „Izložba za Valentinovo“ koja se sastoji od dvadesetičetiri crno-bijele fotografije i jedne fotografije u boji, a nastale su na različitim lokacijama među kojima je Vela Luka neizostavno mjesto i nepresušan izvor Željkovih fotografskih poticaja.

Osim u Veloj Luci, fotografije su nastale u Sarajevu, Kotoru, Trebinju, Amsterdamu i Dubrovniku, a svaka od njih prikazuje jedinstveni trenutak osobne sreće, zaljubljenosti, iščekivanja rođenja, sklapanja bračnih zavjeta, majčinstva, ljubavi prema bližnjem, ljubavi prema svojim ljubimcima i tako dalje.

Svaka fotografija priča svoju priču, a zajedno funkcioniraju kao niz razglednica kakve bi rado poslali osobama koje volimo i koje asociraju na lijepe trenutke proživljene u djetinjstvu, u mladosti ili u zrelijoj životnoj dobi, a iskazuju naklonost, toplinu i ljubav.

I ovom izložbom Željko Budimir Keko predstavlja se kao vrstan promatrač i autor velike senzibilnosti koji svojim Canon aparatom uvijek zna uhvatiti sretni trenutak, a iz svojih modela i svoje publike uvijek izvlači radost i osmijeh.

Izložba ostaje otvorena do 4. 03. 2016. i može se razgledati radnim danom od 8 - 15 sati.

Željko Budimir Keko je rođen 05.08.1972. godine u Trebinju, a trenutno živi, radi i stvara na relaciji Trebinje, Dubrovnik, Vela Luka. Fotografija je nešto što ga privlači još iz rane mladosti, ali počinje ozbiljnije shvaćati svoj dotadašnji hobi tek prije par godina, nakon poznanstva sa profesionalnim fotografima iz Holandije, gdje stiče nova iskustva i proširuje svoja znanja.

Keko je zaljubljenik u fotografiju, pristupa iz ugla promatrača strastveno bilježeći svijet oko sebe. Njegov jedinstven i prepoznatljiv stil razvio se iz širokog spektra interesa i neutažive gladi za znanjem i otkrivanjem uvijek novih lica, situacija i scena. Poseban interes pokazuje za portretnu fotografiju, a njegova omiljena tema je i ulična fotografija.

Ovaj mladi čovjek, skroman po prirodi i pun duha kaže: ”Kroz moje slike pokušavam da oživim i dočaram prizore i ljude u svojoj ljepoti i raznolikosti i da to podjelim sa drugima.“

Keko na nenametljiv, neposredan, nimalo pretenciozan i nadasve kreativan način stvara priče kroz koje izražava svoju individualnost.

Četiri svoje fotografije izlaže u Miamiju 2010. godine u Miami Dade County Auditorium u sklopu performansa, zatim održava dvije samostalne izložbe u rodnom Trebinju pod nazivom “Creative Mess“ 2012. i „Kratke priče“ 2013. kojima se predstavlja sa fotografijama trenutaka iz stvarnog života, od portreta do vlastitih sjena. Nakon toga u Göteborgu 2013. godine ima samostalnu izložbu „Nostalgija“, zatim iste godine u Sarajevu samostalnu izložbu „I don't want to be a shadow“ i samostalnu izložbu „Miris grada“ 2014. godine opet u Göteborgu. Na ovim izložbama predstavlja se portretima ljudi, motivima mjesta, događaja i trenutaka koje je na jedinstven, spontan i njemu svojstven način uhvatio fotografskim okom bilježeći Canonovim foto aparatom trenutke na svojim putovanjima.

U okviru izbora za fotografiju godine „Foto BiH“ 2014. koja se održavala u Sarajevu sudjelovao je sa fotografijom pod nazivom 'Rapsodija“, također je i dugogodišnji sudionik izložbi AUF (Asocijacija za umjetničku fotografiju) BiH. Sudjelovao je sa svojim radovima na nekoliko klupskih izložbi, gdje je na posljednjoj osvojio prvu nagradu za kolekciju fotografija „Quatro fumare“.

U galeriji Centra za kulturu Vela Luka imao je izložbu pod nazivom „Fotografija“ održanoj u lipnju 2014. godine. Prizori na njegovim fotografijama oduzimaju dah, zaustavljaju trenutke i borbe i sreće u ljudskom biću.

Keko često kaže da život treba živjeti bez barijera i predrasuda, i da tek tada možete vidjeti svijet oko sebe onakav kakav jest, u ljepoti koja ga okružuje.


Ispis   E-mail