Jubilarnu Noć muzeja 2015. posjetilo je više od 250 000 posjetitelja unatoč izrazito lošim vremenskim prilikama

Hrvatsko muzejsko društvo u petak, 30. siječnja 2015. organiziralo je 10. Noć muzeja koju je prema neslužbenim rezultatima posjetilo više od 250.000 posjetitelja u 110 gradova i  220 institucija sa programima na više od 250 lokacija. Uz muzeje u ovoj već tradicionalnoj manifestaciji sudjelovale su i druge institucije kulture: arhivi, knjižnice, centri za kulturu te turističke zajednice, udruge građana…

 vogodišnju Noć muzeja obilježila je tema Izumi i otkrića – Nikola Tesla univerzalni um sagledana kroz funduse baštinskih ustanova uključenih u manifestaciju. Središnji događaj Noći muzeja 2015. održao se u Lici, Muzej Like Gospić i Memorijalni centar „Nikola Tesla“ Smiljan, rodno mjesto Nikole Tesle te u Tehničkom muzeju u Zagrebu.

U Zagrebu je zabilježeno više od 116.000 posjeta, ističemo primjere velikog broja posjetitelja u Tehničkom muzeju i Muzeju automobilizma Ferdinanad Budicki sa više od 14000 posjeta te Muzeju grada Zagreba i Muzeju suvremene umjetnosti sa više od 9000 posjeta. Iznimno zanimanje kod publike pobudili su programi institucija po prvi put uključenih u Noć muzeja poput Akademije likovnih umjetnosti i Muzeja bl. Alojzija Stepinca koje je posjetilo 2000 posjetitelja. U drugim velikim hrvatskim gradovima zabilježeni su slijedeći posjeti Split više od 21000, Rijeka 18000, Zadar više od 13000, Osijek i Pula sa više od 9000 te Dubrovnik i Vukovar sa više od 5000 posjeta.

Kod pojedinih institucija vidljiv je porast posjetitelja kao npr. Muzej Međimurja Čakovec i Muzej prehrane Podravka. Posebno se ističu  Muzej Like Gospić i Memorijalni centar „Nikola Tesla“ Smiljan sa porastom posjetitelja od nevjerovatnih 300% u odnosu na prošlu godinu. Među otocima ističe se otok Krk s  programima u 5 mjesta te Korčula sa programima u Korčuli i Veloj Luci.

Hrvatsko muzejsko društvo zahvaljuje publici na odazivu, a svim muzejskim djelatnicima i drugim sudionicima na doprinosu u uspješnoj realizaciji projekta. Zahvaljujemo pokroviteljima, partnerima, sponzorima i medijima: Ministarstvu kulture RH, Gradu Zagrebu, Turističkoj zajednici grada Zagreba, Zagrebačkom električnom tramvaju, Ericsson Nikola Tesla, PBZ Cardu, HRT-u, Jutarnjem listu,Tportalu, Europlakatu, Zagrebačkoj pivovari, Grafičkom zavodu Hrvatske, Croatia osiguranju te drugim suradnicima.

Privremeno izvješće o Noći muzeja 2015. možete preuzeti ovdje


Ispis   E-mail