Otvorena izložba "Mogućnosti otpora" Marija Crtalića

Izložba Hitova: 2513

U  Centru za kulturu Vela Luka otvorena je izložba multimedijskog umjetnika iz Siska Marijana Crtalića pod nazivom „Mogućnosti otpora“. Goste je u ime Centra za kulturu Vela Luka pozdravila voditeljica galerije Centra za kulturu Vela Luka i organizatorica prof. Rada Dragojević Ćosović koja je brojnoj publici  predstavila umjetnika i zahvalila se svima koji su doprinijeli realizaciji izložbe.

 

 O izložbi „Mogućnosti otpora“ iscrpno je govorio ravnatelj Centra za kulturu dr. Dinko Radić.

- Moj rad proizlazi iz odnosa prema samome sebi i interakcije s vlastitom okolinom. Smjer u kojem se moj rad razvija- dokumentarističko ili simboličko obrađivanje određene materije - ovisi o iskustvu koje proživljavam u određenom prostornosituacijskom kontekstu. Zajednički nazivnik kojim pokušavam uokviriti sve svoje aktivnosti je socijalno angažirano propitivanje i umjetnička (re)akcija koja teži kritičkom rasvjetljavanju određenih društvenih problema, a pogotovo onih u čijim sjecištima se i sam nalazim. Kritiziravši Sisak, došao sam u nemilost gradskog poglavarstva koje mi je ukinulo sredstva potpore. Nakon moje, medijski popraćene, svađe s gradonačelnikovom ženom kojoj je Grad dodijelio nevjerojatnih 250 000 kuna potpore i novoizmišljeno radno mjesto koncertnog ureda, uslijedile su njene javne, ali i razne anonimne prijetnje kao i sudska tužba od strane gradonačelnika zbog mog facebook kritiziranja okolnosti pod kojima je Grad prodao gradsku galeriju Striegl jednoj austrijskoj banci.

- Novac od prodaje trebao je biti uložen u obnovu jednog prostora u novu galeriju, međutim desetak milijuna kuna otišlo je u druge, računima nikad evidentirane, svrhe.Ubrzo su koruptivne prakse sisačke gradske uprave došle pod lupu šire javnosti. Razne nevladine udruge počele su se zanimati za gradsko poslovanje, te je uslijedila i zabrana spornog koncertnog ureda od strane državne revizije što je djelomično spriječilo “pranje“ novca iz gradskog proračuna. No, gradonačelnikova supruga zaposlena je kao organizatorica koncerata klasične glazbe u galeriji Striegl. Nju, kao i desetke, po stranačkom ključu, zaposlenih osoba u gradskim institucijama (npr. jedna cijela sportska momčad zaposlena je u sisačkom Centru za kulturu), štiti ugovor o kolektivnom radu...opisao je Crtalić svoje djelovanje u popratnim materijalima za ovu izložbu.

 Na izložbi su prezentirani brojni novinski članci vezani za autorovo istraživanje Željezare Sisak, kao i dokumentacija koja svjedoči o njegovom umjetničkom aktivizmu i naporu da industrijska i kulturna baština Grada Siska postanu javno dobro. Osim dokumenata i novinskih članaka, na izložbi se mogu vidjeti i projekcije performancea Marijana Crtalića. Izložba ostaje otvorena do kraja rujna 2014. godine.

Dina Cahun

 

Izvor: Dubrovački.hr

Ispis