Otvorena izložba "Štap" Nikole Skokandića

Izložba Hitova: 2482

Izložba „Štap“ akademskog slikara Nikole Skokandića otvarena je sinoć u Galeriji moderne i suvremene umjetnosti Centra za kulturu Vela Luka. Pred mnogobrojnim štovateljima slikara grafičara iz Žrnova voditeljica Galerije CZK Rada Dragojević Ćosović u pozdravnim rijećima  za Nikolu Skokandića je rekla da je izuzetno zanimljiv umjetnik, 

koji ima širok dijapazon interesa, prepoznatljiv autorski rukopis i na vrlo individualan način obrađuje temu štapa istaknula je da je Nikola otočki umjetnik u punom smislu, a izložbe mu imaju koliko otočki toliko i univerzalni karakter.

Zahvalila je svima koji su pomogli u izradi kataloga iznimne kvalitete, a posebno Dinu Cetiniću za vrsno grafičko oblikovanje I fotografije. Zatim je autorica predgovora u katalogu  Ivica Duhović Žaknić nabrojila ulogu štapa u životu čovjeka iz povijesti I prapovijesti, iz religija I mitova te zaključila da je takva društvena uloga štapa danas  u velikoj mjeri poništena nastupom suvremenih tehnologija i gospodstva novca, koji su promovirali nove simbole i sredstva moći, potiskujući štap u vjerovanja, mitove, legende i folklore I dodala

- Nudi nam se možda još samo putnički štap  -  za neku blizu pustolovinu. Još jedna sitnica intirgira našeg umjetnika: vjerovanje da štapovi posjeduju vrline, mirise, izvorne moći, terapeutske i ine sposobnosti stabala od kojih su otrgnuti između ostalog je navela Duhović Žaknić.

Likovne kritičarka Zorice Beus otvorila je izložbu istaknuvši da  Nikola Skokandić u svakom izloženom štapu ćuti narav suverenog žrnovskog čempresa, žilavost leprine, podatnost planike, postojanost česvine I pozvala prisutne da pogledaju izložbu.

- Skulptura mi je uvijek bila izazov, a počinje od crteža grafike. Već dvadesetak godina radim štapove.

Do sada sam napravio tri ciklusa prvi su bili "Mučenici", Nakon terorističkog napada na blizance u New Yorku ja sam tu tragediju doživio kao nabijanje na kolac a dva nebodera su dva velika štapa. A ovaj treći ciklus su štapovi koji simboliziraju mudrost, vlasti i sve ono što štap nosi. Štap je uvijek bio veliki pomagač ljudima zaključio je Nikola Skokandić.

Nikola Skokandić rođen je u Žrnovu na Korčuli. Završio je školu primijenjene umjetnosti u Splitu (prof. J. Budeša), a potom Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu (profesori V. Parač, A. Kinert, F. Baće, M. Detoni). Od 1973. radio je u novinskoj kući  „Slobodna Dalmacija“ kao grafički urednik, a od 1993. do 2012. predavao je grafičke predmete u Školi likovnih umjetnosti u Splitu. Izlagao je na mnogim skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Samostalno je izlagao u Korčuli 1980., 1990., 1999., 2002. i 2005. U Orebiću 1990. i Splitu 1983., 2001., 2004. i 2005.Dobio je nagrade Grand Prix na Međunarodnoj izložbi Ex libris u Rijeci 2001. I 2003., te za grafiku na Međunarodnoj izložbi „Splitgraphic“ u Splitu 2005.

Izvor: Dubrovački.hr

Tekst i foto: Dina Cahun

Ispis