Otvorena izložba "Didaskalije za apstrakciju"

U subotu, 29.06.2013. u Galeriji moderne i suvremene umjetnosti Centra za kulturu Vela Luka otvorena je izložba akademskog slikara Dalibora Kiseljaka pod nazivom "Didaskalije za apstrakciju". Odakle sam naziv izložbe? Kako povezati pojam apstrakcije i didaskalije?

Koliko su dotične upute pomogle shvaćanju umjetnikove autorefleksije kroz svoje radove? Radi li se o pukom nabacivanju apstraktnih motiva ili pak to seže puno dublje i smislenije? O samom nazivu i konceptu izložbe govorio je autor Dalibor Kiseljak i povjesničarka umjetnosti Marija Borovičkić koja je ujedno i zaslužna za kustoski koncept izložbe.

Radi se o sedmogodišnjem ciklusu stvaranja apstraktnih slika, kojeg je umjetnik započeo prije upisa na Akademiju, i kojeg je razvijao, prilagođavao i formulirao tijekom studija, da bi na koncu rezultirao izlaskom iz apstrakcije i ulaskom u slikarstvo u službi ideje, koncepta, izjave.

Na kraju prigodnog govora, izložbu je službeno otvorila kustosica Galerije Ivana Prižmić, prof. Koncept izložbe je ponudio i popratni katalog- brošuru na hrvatskom i engleskom jeziku.


Ispis   E-mail