Otvorena izložba "Kumpanija iz Vele Luke"

U sklopu Festivala viteških igara otoka Korčule, u petak, 6. rujna u galeriji Centra za kulturu otvorena je izložba o Kumpaniji iz Vele Luke. Izložba je ostvarena suradnjom Gradskog muzeja Korčula s Folklornim društvom Kumpanija i Općinom Vela Luka, ususret dvadesetoj obljetnici obnove Kumpanije u Veloj Luci.

Kumpanija (prema talijanskom compagnia: društvo; skupina; družba) naziv je za društvo s vojnim obilježjima muških članova starih seoskih zajednica na otoku Korčuli, u Blatu, Smokvici, Čari, Žrnovu i Pupnatu a od 19. stoljeća i u Veloj Luci. Zaštićeno je nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske. U prošlosti, okupljala se zimi, o pokladama, te predstavljala prividnu ulogu seoske vlasti. Središnji događaj je ples s mačevima koje plesači međusobno pridržavaju tvoreći lanac i figure pokazujući vještinu. Prate ih dva glazbenika, na mišnjicama i bubnju. Prilagodbama suvremenom kontekstu, kumpanije otoka Korčule pronašle su novi način života, no i nadalje čuvajući osjećaj pripadnosti zajednici.

Autori izložbe su Elsie Ivancich Dunin, Sani Sardelić, Jadranko Oreb i Tonko Barčot. Izložba pokazuje vitalnost Vele Luke, njen položaj i lokalnu povijest, proces trajanja Kumpanije kroz njenu obnovu, uz snimke svečanog nastupa 2001. i izvedbu osamnaest godina kasnije.

O Kumpaniji kao važanom segmentu nematerijalne kulturne baštine, povijesti,tradicije i indetiteta povodom otvorenja izložbe pričali su Rada Dragojević-Ćosović, viša kustosica Centra za kulturu Vela Luka, prof. dr. Goran Oreb, dr.sc. Dinko Radić, Joze Burmas, predsjednik folklornog društva Kumpanija, autorice izložbe Elsie Ivancich Dunin i Sani Sardelić te Marija Hajdić, ravnateljica Gradskog muzeja Korčula. Izložbu je službeno otvorila Katarina Gugić, načelnica Općine Vele Luke koja je ujedno i zahvalila svima koji su sudjelovali u realizaciji izložbe. Svojim nastupom događaj je uveličala mješovita klapa folklornog društva Kumpanija.

Program je ostvaren financijskom potporom Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Dubrovačko neretvanske županije, Grada Korčule, Općine Vela Luka, Gradskog muzeja Korčula i Turističke zajednice Grada Korčule.

Galerija fotografija:


Ispis   E-mail