Otvorena izložba Mare Mitrovića

U petak, 23. 09. 2016. s početkom u 20 sati u galeriji Centra za kulturu Vela Luka otvorena je izložba dubrovačkog umjetnika Mara Mitrovića. Na izložbi je prezentirano dvadeset autorovih recentnih likovnih ostvarenja u tehnici akrilik na platnu koje je autor objedinio nazivom „Kompulzija“.

 

Kustosica izložbe Ivana Marinović prilikom otvorenja izložbe naglasila je Mitrovićevu opčinjenost prirodom te utjecaj njegovog dugogodišnjeg aktivnog bavljenja ronjenjem  na njegov likovni rad u kojem će pažljivi promatrač lako na njegovim slikama uočiti svijet podvodnih bića i osobit osjećaj smanjene gravitacije karakterističan za ronjenje.

Prilikom otvorenja izložbe Ivana Marinović istaknula je autorovu fascinaciju pejzažima s motivima mediteranske vegetacije i Sunca i kako je još na početku njegova likovnog stvaralaštva zamjetna  njegova sklonost ekspresivnom, nadrealnom, snolikom, fantastičnom i mitskom koja je ostala značajkom njegovog rada sve do danas.

Kasnije, kako je istaknula u tekstu kataloga izložbe kustosica izložbe,“ u njegova djela prodire ljudski lik, često sa simboličnim značenjem, a njegov slikarski rad postaje povremeno i društveno angažiran kritizirajući društvenu netoleranciju, ograničenja i neslobodu pojedinca. Pokazuje se težnja k ludičkom i humorističnom koja od tada trajno obilježava njegov rad.“

Ravnatelj Centra za kulturu Vela Luka dr. sc. Dinko Radić prilikom otvorenja izložbe iscrpno je govorio o kultu Sunca povezavši ga s opčinjenošću Mara Mitrovića nebeskim diskom na kojeg se autor u svom likovnom radu konstantno referira.

Voditeljica galerije Centra za kulturu Vela Luka viša kustosica Rada Dragojević Ćosović osvrnula se na dosadašnje izložbe  dubrovačkih umjetnika u velolučkoj galeriji Centra za kulturu i naglasila autorovu fascinaciju izlagačkim prostorom u Veloj Luci prilikom izložbe „Smrtno ozbiljna trilogija“ dubrovačke umjetnice Marije Grazio kojoj je Maro Mitrović  2010. godine bio kustos.

Izložba ostaje otvorena do 13. 10. 2016. godine i može se razgledati radnim danom Centra za kulturu Vela Luka od 8 - 15 h.
Grupne posjete izložbi moguće je organizirati i kasnije uz prethodnu najavu.

CZK

FOTOGALERIJA


 

 

 

 


Ispis   E-mail