Održano predstavljanje knjige Timbar moga ditinstva

U subotu, 20. 08. 2016. s početkom u 21 sat u prepunom atriju Centra za kulturu Vela Luka održano je predstavljanje knjige „Timbar moga ditinstva“ Velolučanina Veseljka Šeparovića.
Radi se o autobiografskom djelu u kojem je autor s čitateljima podijelio sjećanja na svoje djetinjstvo i događaje koji su mu obilježili  vrijeme odrastanja.

Izdvajamo dio teksta „Riječ urednice“ iz knjige „Timbar moga ditinstva“:
„Kroz četrdesetišest kratkih priča Veseljko Šeparović nas vodi stazama svog djetinjstva i odrastanja i opisuje događaje koji su mu se trajno usjekli u memoriju i obilježili ga kao čovjeka, dale mu doživotni timbar. Osim autobiografskih elemenata koji su okosnica ove zbirke priča, autor opisuje događaje koji su utjecali na život cijele zajednice u vrijeme njegova odrastanja: potres, pomrčina sunca, vatropol, a kroz motiv tzv. kubanske krize daje osvrt na političke stavove onoga vremena.
Posebno su zanimljive priče u kojima daje detaljne opise dječjih igara popularnih u vrijeme njegova odrastanja: pinji grga i batulci, sparavanje s karburun, kolanje s obručima od karatila, napinjanje pločica, Tarzan na Pijaci i dr.
U svojoj knjizi osvrnuo se Veseljko i na lušku pismu i na ljepotu luške vale iz perspektive Pinskog rata, opisao je žrvanj, nekad neizostavni dio težačkog života, potkivanje mula, opisao svoj prvi luški snijeg, maškare, a odveo je čitatelje i na branje gnjiva, kađenje na Brkatu, na jematvu, pečenje rakije i na jednu Hajdukovu utakmicu.
Knjiga „Timbar moga ditinstva“nostalgični je memento starijim genaracijama na nekadašnji život u najlipšoj vali na svitu, a mlađim naraštajima podsjetnik kako je užalo bit u našem mjestu pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća pa i nešto kasnije.  Pisana na veloluškom dijalektu uz pregršt veloluških izraza i specifičnih rečeničnih konstrukcija, ova knjiga je vrijedan doprinos očuvanju velolučke jezične baštine i ujedno vrijedan literarni pokušaj oživljavanja prošlih vremena našega mjesta.“
Knjigu su predstavile urednica i lektorica knjige Rada Dragojević Ćosović, viša kustosica i voditeljica galerije Centra za kulturu Vela Luka i recenzentica knjige Mirjana Bačić, pjesnikinja.
Tekstove su čitali diplomirana komunikologinja Marija Barčot, djelatnica Centra za kulturu Vela Luka, voditelj klapskog pjevanja Janes Vlašić i lektorica knjige Ivčica Dragojević, umirovljena nastavnica hrvatskog jezika i pjesnikinja koja je također dala svoj osvrt na djelo Veseljka Šeparovića i istaknula važnost roditeljske uloge u odgoju i odrastanju kao i važnost zapisivanja sjećanja. Tekstove je čitao i autor knjige Veseljko Šeparović.
U ime Udruge „Vincenca“ iz Blata posjetiteljima se obratio i Ante Surjan Bilac koji se zahvalio autoru na pozivu i zaželio mu mnogo uspjeha u daljnjem radu.
Glazbena gošća bila je violinistica Meri Anastasov koja je svojim nastupom uveličala večer.

CZK


Ispis   E-mail