Bojana Švertasek / Oblici, oblutci....

Izložba Bojana Švertasek / Oblici, oblutci.... otvara se u Centru za kulturu Vela Luka u sklopu programa Galerija moderne i suvremene umjetnosti  u četvrtak, 11. kolovoza 2016. u 21.00 sat.

 

Bojana Švertasek (rođena 1952. u Zagreb), umjetnica i likovna pedagoginja, po prvi put izlaže na Korčuli, otoku  sa kojim je povezana preko majkerođene u korčulanskoj obitelji Kuspilić. Od najranijeg djetinjstva Bojana ljeta provodi u Korčuli, svom drugom domu, mjestu koje joj pruža mir,kontemplaciju i pregršt kreativnih ideja.

 

Opredjelivši se za umjetnost kao životni poziv, kao i njezini roditelji, majka Inka i otac Ivan Švertasek, Bojana je svoj likovni izraz pronašla u keramici. Završila je keramički odjel na Školi za primijenjenu umjetnost u Zagrebu (1972.), diplomirala slikarstvo na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti (1977.) gdje je potom specijalizirala litografiju u klasi prof.  Frane Baće (1979.),te seusavršvala u atelijeru za staklo na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Pragu (1985).

 

Od  1976. izlagala je na više od 150 grupnih izložbi u zemlji i inozemstvu, priredila je dvadesetak samostalnih izložbi počevši od 1979. (u Zagrebu, Bedekovčini, Splitu, Mantovi), sudjelovala je na brojnim likovnim kolonijama i simpozijima. Članica je ULUPUH-a (od 1976.) i HDLU-a (od 1981.), od 2003. predaje na keramičkom odjelu Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn u Zagrebu.

 

 

Bojana Švertasek  izlaže cikluse skulptura kao i pojedinačne radove u keramici, nastale od početka 1980-ih do danas, objedinjene zajedničkim nazivom Oblici, oblutci....Naziv upućuje na srž umjetničinog interesa, a to je forma skulpture,to su organski, obli i ovalni oblici koji asociraju na zrele plodove i oblutke, ističući  povezanost sa mediteranskim podnebljem. Materija keramike, ručno oblikovan aglina, kroz proces pečenja prelazi  u forme toplih zemljanih tonova, površina najčešće grubih, rustičnih, pokadšto ispresjecanih raspuklinama. Umjetnici je važan prostor u kojem grupira radove iste serije, postižući dinamiku kompozicije kao u slučaju ciklusa Oblici, 1981.,Kap po kap, 1988.,Piljci (Koturanje), 1989. Manje skulpture nastale 1994.  pripadaju Mediteranskom ciklusu i nadahnute su Korčulom, njezinim krajolikom sa škrapama i šljunčanim žalima, i prirodnim procesima kao što su suša, očekivanje kiše, ljetni pljusak. Seriju Moji ljudi (od 2002.) čine figurine u terakoti koje su prema konceptu „globlne instalacije“ namijenjene  zakopavanju na raznim mijestima širom svijeta.  U ciklusu Kutije (2012.) keramiku kombinira s metalnom žicom i konopom, stvarajući složene kompozicije. Premijerno se prikazuju radovi Žedna ljeta, nastali 2016., koji označavaju koncepcijski nastavak umjetničinog interesa za formu, materiju i prostor skulpture.

 

Opus Bojane Švertasek obilježen je sažimanjem i apstrahiranjem forme do minimalističkih oblika, ali i snažnom asocijativnošću i povezanošću sa stvarnim mediteranskim ambijentom i njegovim mijenama. Bojanini radovi prepoznati osamdesetih godina kao iznimna skulptoralna ostvarenja u keramici, danas pripadaju samom vrhu naše umjetnosti.

 

 

Jadranka Vinterhalter


Ispis   E-mail