Dobro došli na službene stranice Centra za kulturu u Veloj Luci.


Deprecated: Non-static method JSite::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/czkvlhr/public_html/templates/gk_publisher/lib/framework/helper.layout.php on line 109

Deprecated: Non-static method JApplication::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/czkvlhr/public_html/includes/application.php on line 595

EKOLOŠKI OSVJEŠTENA FABRIKA IDEJA

  • Kategorija: Informacije
  • Napisao/la Administrator

Organizator događanja povodom Dana planeta Zemlje novoosnovana je udruga mladih punog imena Nezavisna udruga mladih Fabrika ideja u suradnji s Centrom za Kulturu Vela Luka i Turističkom zajednicom Vela Luka. Fabrika ideja nastala je slučajno, incijativom troje mladih ljudi iz Vele Luke.

Potaknuti činjenicom da Vela Luka ima dosta neiskorištenog potencijala odlučili su osnovati udrugu koja će organizirati aktivnosti za sve koji su zainteres...irani. Stoga je i razumno glavni cilj Udruge unaprijeđenje kulture življenja mladih, ali i nešto starijih Luški i Lučana. I ovom prilikom Fabrika ideja poziva sve zainteresirane da joj se priključe jer se zajedno može napraviti puno više.
Početak obilježavanja Međunarodnog Dana planeta Zemlje odvio se u subotu, 25.04.2015. godine s početkom u 10:00 h u dvorištu Osnovne škole Vela Luka. Program je bio namijenjen djeci, a odvijale su se sljedeće igre: utrka jajem na žlici, utrka u vrećama, graničar i kviz o zaštiti okoliša. Ispred Osnovne škole Vela Luka bili su postavljeni štandovi sa sadržajima koji su se dijelili mještanima uz mogućnost doniranja za rad Udruge. Povodom ovog događaja, Fabrika ideja je izdala i časopis u suradnji s TZ Vela Luka.
Time nije sve bilo gotovo. Naime, poslijepodne u 18:30 h održalo se predavanje na temu ekologije u Centru za kulturu Vela Luka koje je obuhvaćalo tri teme. Prva tema ´Smeće ili otpad´ nam je pokazala koja je razlika između ta dva pojma, te kako se je smeće odlagalo i recikliralo tijekom povijesti. Navedenu temu obradio je ravnatelj Centra za kulturu dr. sc. Dinko Radić. Temu ´Još jedan luški plimni val´ obradila je kustosica Centra za kulturu prof. Rada Dragojević Ćosović. Predavanje je bilo iznimno poučno i zanimljivo, s popratnim slikama plimnog vala koji se dogodio u Veloj Luci 21.06.1978. Zadnju temu ´Svakom svoj, meni moj´obradio je direktor „Komunalca“, gosp. Damir Andreis. Ovo predavanje je sadržavalo buduće planove gospodarenja otpadom i upute u kojem smjeru Vela Luka ide po pitanju odlaganja smeća. Poslije predavanja posjetitelji su mogli uživati u mini izložbi, zapravo skupu probranih izložaka iz tri izložbe koje su se proteklih godina održale u galeriji Centra za kulturu Vela Luka i koje su tematski bile povezane s otpadom.
U nedjelju, 26.06.2015, organizirana je akcija čišćenja šetnice od hotela Posejdon do hotela Adrije. Akcija je započela ispred hotela Posejdon u 14:30 h gdje se mlada ekipa okupila i započela s čišćenjem plaže i šetnicom uz more došla do hotela Adrije. U uvali Zubaća vala mladim snagama pridružio se i direktor TZ Vela Luka Dorjan Dragojević sa stanovnicima istoimene uvale. U veseloj atmosferi i kvalitetno odrađenom poslu, prikupljeno je 12 velikih vreća smeća, a iscrpljenu ekipu na plaži hotela Adrije dočekali su sendviči koje je Udruzi donirao hotel Korkyra.
Tekst: NUM Fabrika ideja